Səhər qəzeti

Anemiyaya səbəb olan DƏMİR AZLIĞI - Ən çox hansı qidaları yeməliyik?

Tarix:21-08-2024, 08:09
Baxış Sayı:0

 

Dəmir kimi bir elementin çatışmazlığı ilə insan bədənində anemiya inkişaf edir. Xəstəlik nəfəs darlığı, zəiflik, başgicəllənmə, titrəmə, sinə ağrısı ilə müşayiət olunur.

Mütəxəssislər özünüzü normal hiss etməyiniz üçün pəhrizinizə dəmiri yüksək olan qidaları daxil etməyi təklif edir.

Paxlalılar ən çox dəmir ehtiva edir. 200 qram qaynadılmış mərciməkdə 6,6 mq dəmir, qara lobyada isə bu vacib element daha çoxdur.

Sakatatda da (Orqan ətləri: Qaraciyər, ağciyər, böyrək, ürək, qarın və s.) kifayət qədər dəmir var. 85 q bişmiş qaraciyərdə 5,2 mq dəmir var (gündəlik dəyərin təxminən üçdə biri).

100 qram tofunun (Tofu soya paxlasından hazırlanan yüksək proteinli, bitki əsaslı qidadır) tərkibində təxminən 3,4 mq dəmir və ya böyüklərin gündəlik ehtiyacının 19%-i var.

Bir fincan bişmiş ispanaqda 6,4 mq dəmir var.

Qırmızı ət və tünd şokolad dəmirin tərkibində təxminən bərabərdir,

10 qram anakardiyanın tərkibində təxminən 1,9 mq dəmir və ya gündəlik dəyərin 10%-i var.

Digər xəbərlər
XƏBƏR LENTİ